CÍMLAP  A CÉGRŐLLAPJAINKHIRDETÉSHAM-bazárMIEGYMÁS  CÍMLAP


HAM-bazár: Budapest XIII., Dagály u. 11.      239-4932/36 m., 239-4933/36 m.      Nyitva: H–P. 09–14, csüt. 17 óra
 RENDELÉS:
hambazar@radiovilag.hu         (Bruttó árak, tartalmazzák az áfát!)

Az ELTESTER.EXE program – letöltése: innen

 

Ezen program segítségével fel lehet mérni az alaplapnak, a RAM-nak, a HDD-nek, a monitorvezérlőnek és a printernek az ExLibris programrendszer szempontjából lényeges jellemzőit. Az eredmények alapján eldönthető, hogy az adott konfiguráció alkalmas-e a programcsomag egyes programjainak futtatásához. A programban a különböző tesztek menürendszerbe vannak csoportosítva.

1. Gépteszt

1.1. CPU-teszt

Ez a teszt méri fel a CPU (Central Processor Unit) típusát. Az Ex Libris és a Toolkit for Ex Libris futtatásához minimálisan szükséges processzor a 80286-os, de 80386 vagy jobb ajánlott.

1.2. RAM-teszt

Felméri, hogy az éppen aktuális memóriakiosztás megfelel-e a programok futtatásához. A minimális szabad memóriaterület, amellyel még biztonságosan lehet a programokat futtatni, 1,2 MB.

1.3. Display-teszt

Ezzel a teszttel a monitort és annak vezérlését lehet felmérni. Ha a teszt jól sikerült, akkor a képernyő közepén egy kék téglalap jelenik meg, a képernyő tetején pedig egy egysoros szöveg. Ha a monitor nem képes a szükséges felbontással megjeleníteni, a szöveg két sorban jelenik meg a képernyő tetején, a téglalap pedig nem e képernyő közepére kerül és "feldarabolódik".

1.4. Printerteszt

- InitPrinter-teszt

Megpróbálja a nyomtatót inicializálni, majd kiküldi a beállított próbastringet (lásd később) is.

- SetPrinter-teszt

A képernyő bal szélén megjelenik egy vízszintes vonal, rajta a kurzorral. Ide lehet beírni a kiadandó vezérlőkaraktereket. A vezérlőkódok formátuma: XX+YY+ZZ. A program ennek hatására a következő kódokat adja ki sorban, egymás után a nyomtatónak (egyszerű "eszkép szekvenciák"):

CHR(27)
CHR(XX)
CHR(27)
CHR(YY)
CHR(27)
CHR(ZZ)

A számok decimális formában (0...255) vannak megadva!

Egy vagy két vezérlőkarakter kiküldése is elegendő lehet. Ha begépeltük a vezérlőkaraktereket, akkor nyomjunk Entert!
A nyomtató megkapja a vezérlőkaraktereket, majd a próbastringet is kinyomtatja. Ezután egy újabb szerkesztősort kapunk.
Visszalépés a menübe: ESC.
A próbastring egy maximum 255 karakterből álló, egysoros szöveg. Ha a String-menüt meghívjuk, akkor egy vízszintes vonal (sorszerkesztő) jelenik meg a képernyő bal alsó részén. Ide írhatjuk be az új próbastringet (lásd: II. pont).

1.5. HD-teszt

A winchesteren (C:\) található szabad terület méretét vizsgálja. Ha a programcsomagot installálni akarjuk, akkor legalább 1,2 MB üres helynek kell lennie a HD-n. Ha azonban az adatbázisunkat növeljük, minden 1000 bejegyzés 259 000 bájtot foglal el.

1.6. Kilépés

Ezt a menüt aktiválva a program visszaadja a vezérlést az operációs rendszernek. Hatása megegyeik az ESC billentyű lenyomásának hatásával.


2. Az univerzális sorszerkesztő

A program futása során minden bevitel és javítás egysoros szövegmezőben történik, amelyben a szöveget egy "egysoros szövegszerkesztő" (sorszerkesztő) kezeli, számos szolgáltatást nyújtva. Ezek a szolgáltatások azonosak a legtöbb DOS-os szövegszerkesztőnél megszokottakkal. Szövegmező az adott bejegyzés engedélyezett karakterszámának megfelelő hosszúságban jelenik meg, kék háttérben, fehér aláhúzás-sorral. Az aláhúzások helyére gépelhetjük be a kívánt szöveget!

2.1. A sorszerkesztő kezelése


©RADIOWORLDmedia   webmaster@radiovilag.hu