CÍMLAP  A CÉGRŐLLAPJAINKHIRDETÉSHAM-bazárMIEGYMÁS  CÍMLAP

 

Kapui Gyula barátunk, a »RÁDIÓTECHNIKA« jónevű szerzője, évek óta nem hallatott magáról.
Most viszont nagyszerű hír érkezett – a fiáról!  Szívből gratulálunk, és alábbi írásunkkal bemutatjuk az apja fia
Kapui Ákost!  (– A szerkesztőség)

Ifjú feltalálók megmérettetése

Írta: Bugár László

Katt a NAGYOBB képhez!2005. június 7-én került sor a XIV. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny eredményhirdetésére. A pályázat kiírója, a Magyar Innovációs Szövetség, az oktatási tárca és az Iparfejlesztési Közalapítvány.
A verseny évek óta lehetővé teszi, hogy – a fiatal, 15-20 éves –, főként középiskolás fiatalok tudományosnak számító munkájukat bemutassák szakértőknek és a nagyközönségnek. A legjobbnak ítélt pályaművek pedig továbbjuthatnak nemzetközi versenyekre.

Örvendetes tény, hogy az idei évben, elektronikai témában beadott pályázat jutott tovább a nemzetközi versenyre. A hazánkat
Kapui Ákos, a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium diákja fogja képviselni. A díjnyertes pályázatában olyan általa megtervezett és elkészített készülékeket ismertetett, amellyel családi ház, nyaraló és egyéb létesítmények, berendezések komplex felügyeleti rendszerét lehet megvalósítani. A szakértők szerint a megoldás rengeteg újszerűséget tartalmazott.

Jómagam Ákost már régóta ismerem, és mindig azt tapasztaltam, hogy állandóan rohan és gondolkodik valamin. A számítógépén programokat fejleszt, bütyköl vagy focizik. Szerencsém volt figyelemmel követhetni a felkészülését és munkáját a versenyre. Figyeltem, hogy hogyan zsúfolja be szabad idejébe. Most is csak reggeli időpontban tudtam vele találkozni, mert éppen rohant érettségizni. Téma, természetesen a verseny.

– Ákos, talán kezdjük azzal, hogy mi is ez a verseny? Hogyan zajlott le?

– A tavalyelőtti versenyen harmadik helyezést ért el egyik barátom, Rátkai Zoltán. Ő látott fantáziát a készülékekben, és ő mondta, hogy feltétlen küldjem be a pályázati felhívásra a munkámat. A pályázatokat több kategóriában lehetett benyújtani (orvostudomány, biológia, elektronika, kémia stb.). Természetesen a témát "tudományos dolgozat" jelleggel ki kellett dolgozni. A pályázatok széles spektruma miatt több díjat is kiadtak. Az első díjak mellé a magas pénzjutalom, valamint egy repülőjegy járt Moszkvába. Ugyanis itt kerül megrendezésre szeptember 18-án Fiatal Tudósok Versenye az Európai Bizottság Szervezésében. A díjakat dr. Magyar Bálint oktatási miniszter adta át a győzteseknek a tudományos élet jeles képviselői előtt. (Senkit sem kiemelve, csupán néhány név a bírák közül: dr. Pakucs János Innovációs Szövetség elnöke, Olajterv Rt. , Matolcsy Mátyás az IKARUS főmérnöke, dr. Závodszky Péter akadémikus, dr. Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.)
A "Rádiótechnika" olvasóinak jegyzem meg, hogy érdekes megfigyelést osztott meg velünk dr. Pakucs János úr, aki az utóbbi években érkezett pályázatokat értékelve megjegyezte, hogy sajnos egyre kevesebb az elektronikai készülékek részvétele a pályázatokon. Inkább számítógépes programokkal, elméleti kutatásokkal jelentkeznek a versenyzők.

– Hány pályázatot adtak be?

– A versenyre 125 pályázatot adtak be, melyek között több határon túlról érkezett, így nemzetközivé bővült a fiatal feltalálók megmérettetése.

– Ákos, mi inspirált abban, hogy megtervezz és meg is valósítsál egy ilyen ötletet?

– A pályázatomnál három készülékről beszélhetünk. Mindegyiknek más a története. Kettő már adott volt a pályázat beadása előtt, egy készüléket a pályázat hatására készítettem, mert így komplett rendszert tudtam bemutatni.

Katt a NAGYOBB képhez!

Katt a NAGYOBB képhez!

Katt a NAGYOBB képhez!

Katt a NAGYOBB képhez!

Katt a NAGYOBB képhez!

A HORDFEL készülék áramköri lapjának tervezésénél nagy szerepet kapott az univerzális felhasználhatóság

A HORDFEL 300 m-es körzetben hordozható kijelzőjén megjelenik a lakásban történő változás

A SZÁMFEL PC képernyőjén megjeleníti a jelzéseket, majd SMS és egyéb formában továbbítja az illetékesnek

A TELFEL a hozzá csatlakoztatott érzékelők változásairól jelzéseket küld a kezelőprogramban beállított helyekre

Az első helyezett a múzsával. Háttérben a bemutatóstand a versenydíjjal

Mind a három egység más apropóból született. Az első, a Hordozható felügyelet (HORDFEL, 1. kép) saját lakásunkban már több éve üzemel. Ezt azután készítettem, hogy betörtek hozzánk. Éjszaka otthon aludtunk, közben illetéktelen személyek jártak nálunk. Több minden eltűnt a nappaliból. Ekkor született meg egy mobil információs rendszernek az ötlete, amely a lakás helyiségeinek állapotáról, berendezéseiről vagy egy esetleges betöréskor a betörő aktuális tartózkodásáról információkat küld. Ennek a segítségével látjuk, hogy ki merre jár a pincében, garázsban, lakásban. A kezelőpanel (2. kép) 300 méteres körzetben – rádiós kapcsolat miatt – hordozható. Ezt a rendszert már meglévő vagyonvédelmi rendszerek kiegészítőjeként is alkalmazhatjuk.

A második készüléket - a
Számítógépes felügyeleti rendszert (SZÁMFEL, 3. kép) - korábban egy nagy dízelgenerátor felügyeletére terveztük meg édesapámmal. Később univerzálisra alakítottam át a felületét. Alapja egy állandóan bekapcsolt PC és egy általam készített készülék és program. A rendszer hiba észlelésekor SMS-eket, e-maileket, telefonhívásokat kezdeményez, naplóz és vizuálisan is megjeleníti a képernyőn a hibákat. Abban az esetben, ha a lakásban egyébként is be van kapcsolva a számítógép, akkor rendszerem rendkívül olcsón kivitelezhető. Ez a két rendszer volt adott a pályázat beadása előtt.

– És a pályázat harmadik berendezése?

– Ez egy kicsi kis berendezés, ami önállóan is működtethető. Ez a Telefonos felügyelet (TELFEL, 4. kép). Ezen nincs kijelző. Minden információt egy beállított telefonra küld meg. Ez a készülék egyébként emberi hangon is beszél. Könnyű a telepíthetősége és nagyon sok érdekeset tud. Ezzel berendezéseket lehet felügyelni, de be is lehet vele avatkozni a folyamatokba.

– Hol lehet felhasználni ezeket a berendezéseket?

– A készülékek önmagukban, de más berendezésekkel együtt is lehet használni. Gyakorlatilag csak a fantáziánk szabhat határt, hol alkalmazzuk. Megfelelő érzékelőkkel értesítheti pl. a tehenészet munkatársait, hogy az itatóból kifogyott a víz, hétvégi házunkból SMS-t kaphatunk, ha betörtek, sőt fel is hívhatjuk, hogy kapcsolja be a fűtést, a világítást. A rendszer akár emberi hangon is tud információkat küldeni. Egyszerűen felhív minket, ha valami rendellenség történik, vagy utasítjuk valamire.

– Említetted hogy, a HORDFEL a lakásotokban működik. A SZÁMFEL elődjét már dizel generátorhoz alkalmazzák. Van más érdeklődés is?

– A TELFEL után egy önkormányzat érdeklődik. Házi betegellátásban szeretnék alkalmazni. Az ágyhoz kötött, vagy elesettebb, idős betegekről továbbítana információkat a hozzátartozóknak, ápolónak és az orvosnak.

– Gondolom édesapád is sokat segített a pályázat elkészítésében?

– Igen, az ő végzettsége erősáramú villamos üzemmérnök. Ő konzulensként segített, hogy elérhessen célomat. Főleg a készülékek elvi megtervezésében, áramköri rajzokban, tesztelésben és a pályázat kritikai ellenőrzésében vette ki a részét.

– Mi volt a célod?

– Kiaknázatlan ez a terület és mi összekapcsoltuk a szoftvert és a hardvert, egy komplex, mégis elemeiben önállóan működő rendszert készítettünk. Csak reméltem, remélni mertem, hogy végül is díjjal jutalmazzák majd.

– A következő forduló a szeptemberi moszkvai Fiatal Tudósok Versenye. Hogyan készülsz erre, hiszen a téma óriási, mindezt angol nyelven kell megmutatnod ország-világ, inkább a világ előtt!?

– A pályázati anyagokat már le kellett adni, így lényeges módosításokat már nem végezhetünk. Ennek ellenére lázas készülődés folyik. Bemutató tablót készítünk, a berendezések külső dizájnján lehet és kell is finomítanunk.

Ákos, köszönöm az interjút! Sok sikert kívánok az érettségihez, és remélem, a moszkvai verseny után is hasonló jó híreket hozol majd haza!

 

©RADIOWORLDmedia   ebmaster@radiovilag.hu